GiAF JAARPROGRAMMA 2018 VOORJAAR
11 januari Nieuwjaarsbijeenkomst; snert van Mans; filmpjes
Snertavond (door Ineke Schuringa)
Aan het begin van dit nieuwe clubjaar nu eens geen traditionele nieuwjaarsborrel, maar een 'snertavond'. Mans en Bettie waren zo aardig geweest om dit deel van de avond te verzorgen. Mans had een overheerlijke erwtensoep gemaakt, compleet met roggebrood en spek. Iedereen kon zo, onder het genot van een kop soep, even met zijn buurman/-vrouw bijkletsen; nog voor het einde van de avond had Bart hiervan al een foto gemaakt en deze op facebook geplaatst.
Na de afwas zijn we begonnen aan het tweede deel van de avond. Het thema was ‘Kerst en oud en nieuw’. Jan van der E, Annelies, Bart en Martin hebben hiervan een paar sfeervolle foto's laten zien. Na nog een kop koffie met wat lekkers werden er foto's van Mans gepresenteerd, onder andere van druppels lampolie op een cd, van een Ierse pub en een diashow over bloemen en vlinders. Johan liet mooie foto's zien van Delfsail, een autosloperij en lightpainting.
Al met al een geslaagd begin van een, hopelijk, gezellig en creatief clubjaar.
22 februari Thema-avond: HDR; uitleg en oefenen in groepjes.
De besproken "NIK collection" is helaas geen gratis download meer. https://nikcollection.dxo.com/
Versie 1.2.11 is wellicht hier te downloaden: https://www.techspot.com/downloads/6809-google-nik-collection.html
8 maart Fotoclub Beeldspraak uit Glimmen op bezoek
Bezoek van fotoclub ‘Beeldspraak’ uit Haren (door Ineke Schuringa)
Fotoclub ‘Beeldspraak’ is deze clubavond op bezoek. Zes fotografen van de Groninger club hebben foto’s meegenomen om ons te laten zien. De foto’s zijn allemaal geprint en in passe-partout gezet of voorzien van een lijst.
De zes leden van ‘Beeldspraak’ krijgen allen ongeveer vijftien minuten de tijd om zijn of haar foto’s te laten zien. Enkele daarvan zijn uit de analoge periode.
Wat opvalt is dat er bij ‘Beeldspraak’ meerdere leden zijn die een specialisatie hebben, hetzij natuur-, straat- of portretfotografie.
Daarnaast heeft de club diverse werkgroepen: de leden daarvan komen buiten de reguliere avonden regelmatig bij elkaar. In deze groepen worden bijvoorbeeld seriematig fotograferen, natuur- en macrofotografie besproken.
Een van de leden, Marion Kraus, laat foto’s van stillevens zien, waarbij ze zich heeft laten inspireren door schilderijen uit de 17e eeuw. Ze laat sommige hiervan afdrukken op speciaal papier waardoor de foto een wat fluweelachtige uitstraling krijgt. Het lijken net schilderijen, heel bijzonder. Momenteel heeft ze in Leeuwarden een fototentoonstelling.
Na de pauze geeft Eppo Okken nog uitleg over hoe hun club functioneert.
Eigenlijk zijn er niet zo heel veel verschillen, behalve dat zij mijns inziens vaker uitwisselingen hebben met andere clubs en dan ook foto’s van die leden bespreken. Een ander verschil is dat zij alleen foto’s bespreken die geprint zijn, nooit digitaal via een beamer.
Al met al zijn er veel mooie foto’s over uiteenlopende onderwerpen de revue gepasseerd, misschien wel een beetje erg veel. Toch wel interessant om ook weer eens in de keuken van een andere club te kijken!
22 maart Vrij werk
Vrij werk (door Alies Knoop)
Henry Koops wordt aan het begin van deze clubavond nog gehuldigd, omdat hij de Publieksprijs van de FMDV gewonnen heeft. Hij krijgt uit handen van Bert Deelen een cadeaubon en een oorkonde. Henry won tijdens de door GiAF georganiseerde 50e editie van de FMDV ook een eervolle vermelding. Hij hield de eer van de club dus goed hoog.
Het thema is deze avond vrij werk. De bespreking wordt geleid door Annelies en Bert.
Doordat het aantal foto’s wat door de leden aangeleverd is vrij hoog is, namelijk 40 stuks, wordt er een strak programma gehanteerd. Voor elke foto is er maar drie minuten aan kijktijd, eventuele opmerkingen en vragen beschikbaar.
De diversiteit aan foto’s is vrij groot toch heeft de winter van de afgelopen dagen de overhand. Waardoor je soms de koude rillingen krijgt aan de herinneringen. Gelukkig waren er een aantal foto’s bij die de warmte weer terugbracht in de zaal.
12 april Thema-avond: Macro; lastige beelden, wat is het?
Macrofotografie (door Ivonne Spieard)
De opdracht was: maak een macrofoto die niet direct te herkennen is. De leden moesten dan raden wat er op de foto te zien was. Per maker werden eerst de 1, 2 of 3 macrofoto’s getoond en de rest moest dan roepen wat hij dacht te zien. Bij de ene foto zag je het onmiddellijk, bij de ander bleef het gissen. Mensen hadden de opdracht verschillend geïnterpreteerd. Sommige dachten dat het puur om het raadspelletje ging, anderen dachten dat het ook een mooie foto moest zijn qua compositie en kleur. Wat opviel was dat er over het algemeen weinig kleur in de macrofoto’s zat. Dit leverde soms hele mooie plaatjes op. Bij een foto waar wél kleur in zat en veel licht zei Pauline: ,,Volgens mij zie je dit als je dood gaat.” Geert herkende dit echter niet uit zijn bijna doodervaring. Na de macrofoto’s van een bepaalde maker kregen we vervolgens de ‘making-of-foto te zien van die maker. Soms was het echt heel iets anders dat je dacht dat het was. Het was een gezellige interactieve avond met best leuke macrofoto’s.
26 april Karel Hulskers: Bruidsfotografie
Bruidsfotograaf Karel Hulskers (door Alies Knoop)
Het thema van deze avond is Bruidsfotografie door Karel Hulskers. Dan denk je dat zullen wel veel witte jurken en keurige mannen in pak zien, maar niets is minder waar. Eigenlijk kun je deze avond heel kort weergeven. Want wat Karel wil meegeven is dat je als het ware in het onderwerp moet kruipen. Het houdt in dat de fotograaf heel dicht op het onderwerp zit, wat in beeld gebracht gaat worden. Hierdoor krijg je heel aparte beelden van een bruidsreportage. Het is erg verfrissend en apart en het wordt heel mooi in beeld gebracht.
Voor een bruidsreportage gaat Karel altijd zeer precies te werk. Je kunt het maar één keer doen. Dit heeft als gevolg dat er altijd veel back up is. Er is een extra fotograaf en extra materiaal dat gebruikt wordt. Je kunt niet hebben dat bijvoorbeeld de camera kapotgaat en er geen reserve is. Dat geldt ook voor de fotograaf als deze uitvalt, vandaar dat Karel altijd met een tweede fotograaf zo’n reportage maakt.
Karel heeft per jaar zo’n 30 bruidsreportages. Door de verhalen die hij erover verteld heeft, kan ik mij voorstellen dat het er ook niet veel meer moeten zijn. Dit omdat het niet alleen maar het maken van de foto’s is maar er moet ook nog een boek komen. Als je dan bedenkt dat er behoorlijk wat foto’s geknipt worden dan kun je wel nagaan hoeveel nawerk er nog komt.
Het verhaal wat Karel ons meegaf is: ,,Probeer als fotograaf creatief te zijn in het spelen met licht en werk vanuit een bijzonder oogpunt.” Dus om een poging te doen om zulke foto’s te krijgen, zul je met een prime-objectief als het ware boven op het onderwerp moeten gaan zitten en in- en uitzoomen met je voeten. Tijdens de avond krijgen wij verschillende foto’s te zien waardoor je meer inzicht krijgt over de werkwijze van Karel.
De avond wordt afgesloten met een aantal foto’s van verschillende bruidsreportages. Verder is het zeer de moeite waard om op zijn website te kijken (http://hulskers.nl). Het verhaal van deze fotograaf was erg goed en de avond vloog voorbij. Hier krijg je wel weer inspiratie van om een en ander uit te gaan proberen. Alhoewel ik zelf niet veel prime-objectieven heb.
3 mei Selectie zomerexpositie. Thema: Kleurrijk Annen en omgeving
Kleurrijk Annen (door Bert Deelen)
Kleurrijk Annen is best wel een uitdagend thema. De eerste keer dat Ingrid en ik er gingen kijken was in het vroege voorjaar. De zon scheen dan wel, maar bepaald kleurrijk was het niet. Gelukkig werd de selectieavond doorgeschoven naar 3 mei. Dat bood de mogelijkheid om van Koningsdag gebruik te maken. Los van alle oranje versieringen was het dorp nu veel kleurrijker vanwege alle lentebloeiers. We waren duidelijk niet de enigen met die gedachte, want de bloeiende Japanse kers was bij diverse fotografen in beeld gekomen.
De avond was een redelijk bonte schakering van in en rond Annen gemaakte foto’s. Veel nieuw werk en een paar wat oudere. Wat deze avond extra bood was dat er actief van Lightroom gebruik gemaakt werd om foto’s, waar nodig, aan te passen en/of de uitsnede te veranderen. Hooglichten, contrast, gradient filter, verzadiging, etc. Bijna alle schuifjes kwamen wel aan bod. Dat leverde meestal een veel beter beeld op. Soms kwam echter het advies een foto opnieuw te maken.
Aan het eind van de avond was de altijd lastige fase van de selectie. Welke foto’s vinden we wel en welke niet expositiewaardig. Subjectief natuurlijk en doorspekt met persoonlijke meningen. Dat zal bij een volgende selectie-avond vast niet anders zijn.
24 mei Vrij werk
Vrij werk (door Alies Knoop).
De clubavond werd ondanks het mooie weer goed bezocht. Er waren behoorlijk wat foto's aangeleverd, waardoor de avond weer goed gevuld was. Het thema van de avond was ' vrij werk', dus iedereen kon zijn eigen creatie tonen, wat ook gedaan werd. De bespreking was in handen van Jan, wat hem alleen goed afging.
Doordat een ieder zelf zijn eigen inbreng had qua foto's, krijg je binnen de club al gauw een discussie over hoe zij of hij de foto zelf zou hebben gemaakt. Wel altijd een gevoelige snaar, want de fotograaf heeft zo haar of zijn eigen beeld bij het maken van de foto. Daar kun je als toeschouwer dan eigenlijk alleen maar iets van vinden en verder niets aan veranderen. Want over smaak valt niet te twisten en dat geldt eigenlijk voor alles.
Wat er zoal aangeleverd werd aan foto's was van weidse landschappen tot de kleine dingen van de fotografie; macro. Ook waren er abstracte foto’s bij, waardoor je als toeschouwer zelf kunt uit gaan maken wat je erin zag. Vind ik zelf ook altijd erg leuk, vooral de discussies die je daarover krijgt. Daar doen we het voor, je wordt zo als fotograaf geprikkeld en gestimuleerd en blijft alert op de mogelijkheden om bepaalde dingen vast te gaan leggen. Je komt zodoende uit je veilige comfortzone, waardoor je vaak heel verrassende beelden te zien krijgt. Dat hebben we ook van een aantal leden gezien die voor een masterclass naar Hoogeveen gaat.
Tegen 22.00 uur ging het licht weer aan en wenste Jan iedereen wel thuis
14 juni Doe-avond: fotografeer een karakteristiek pand
Karakteristieke panden in Assen (door Bert Deelen)
Een klein groepje dapperen trotseerde 14 juni het wat mindere weer en trok door Assen om karakteristieke panden vast te leggen. In kleine en soms van samenstelling wisselende groepen gingen we aan de slag. Panden genoeg, maar wat moeilijk licht. Te laat en te bewolkt voor mooie avondkleuren en te vroeg voor sfeerverlichting. Uiteindelijk best wel wat foto's gemaakt met wat mooie details. Ben benieuwd naar de andere resultaten. Dat wat op facebook langs kwam zag er al wel goed uit!
Aan het eind nog even lekker op een terrasje gekletst met de groep. Gelukkig overdekt want het begon toen nog even flink te regenen.
Zaterdag 30 juni Slotdag: Slotuitje Emsbüren (door Wessel)
Slotuitje Emsbüren (door Wessel)
We gaan naar het grote tuincentrum Emsflower in het Duitse Emsbüren.
Als eerste moet vermeld worden dat zonder het koekje van Pauline, dit stukje niet was gelukt.
Na een rondje gingen er drie auto’s richting Emsbüren, helemaal in Duitsland. Drie auto’s, althans dat waren de gedachten van de meesten. Het bleek namelijk dat ik met vrouw en twee kleinkinderen netjes achter de rest aanreed, tot aan Emmen Noord. Helaas waren er een aantal afzeggers uit Stadskanaal; die waren liever wel meegegaan maar door vervelende omstandigheden werd hem dat niet!
Toen we binnen waren, bleek dat de lucht veel blauwer was dan vorig jaar met het slotuitje. Na de koffie met lekkere vlaai met aardbeien of appeltaart, konden we een klein uurtje onze eigen gang gaan. Foto’s maken, natuurlijk hè. Ik was erg blij met het feit dat Peter Boter een karretje bij zich had voor zijn apparatuur; daar paste mijn statief ook nog bij.
Foto’s maken in de overdekte tuin met veel soorten planten in een ‘heerlijke’ warme omgeving. Van bloeiende planten (sommige overgewaaid van de plantenwinkel; het prijskaartje hing er nog aan) tot cactussen (groot gedeelte cactustuin; erg mooi), bamboe en naaldbomen aan toe; inclusief vijver met vissen, een paar kleine volières en dinosaurussen.
Zo rond 11.30 uur begon onze rondleiding – Nederlandstalig; althans dat was de bedoeling. Die gids had net zijn diploma Duits gehaald en liet ons dat goed horen. De rondleiding was kleurrijk, interessant en lang. Toen de eigenlijke rondleiding klaar was, vonden een aantal leden het nodig om nog een stuk extra te doen: ook door de fabriekshal. Nou ja, wel leuk. In totaal was het een rondleiding van 3400 stappen!
We begonnen met een kijkje in één van de kassen: vol met bloeiende planten – gek genoeg veel dezelfde. Alleen de kleur was soms anders. Daarna kwam een deel van de groenteboer: rijen met tomatenplanten (grote en kleine), aubergineplanten, courgetteplanten en paprikaplanten. De kleine tomaatjes waren lekker.
Daarna moesten we rechtsaf een ‘deur’ met plastic lamellen door (hoe kon ik dat later toch vergeten zijn) om in de vlindertuin te komen. Daar hebben we even rondgewandeld. Vervolgens ging de rondleiding weer verder. Nu kwam de Fabricagehal. Dat was ver lopen over een brug enkele meters boven de grond. Ze hebben daar toch weer iets uitgevonden om niet moe te worden: zelf rijdende karren waarmee bloempotten met planten werden vervoerd. Die dingen waren zo slim dat ze zelfs wisten dat karren van rechts voorrang hadden. Er waren ook dingen waar ze wel moe van werden. Hadden ze eindelijk rozen met bloemen eraan, gaan die planten door een machine die de bloemen eraf schudt. De bloemen die er nog aan bleven, werden door een aantal dames eraf geknipt
Toen was het lunchtijd. Dat werd 10 minuten later dan gepland. Het was druk zeiden ze!? Hm, hm. Maar goed, het eten was goed, koffie werd gebracht, thee moest gehaald worden, broodjes waren afgemeten op het aantal personen, slechts één potje zout op ongeveer veertien mensen; ho maar, dat werd gecompenseerd door een teveel aan kroketten. Als toetje waren er twee soorten yoghurt. Beide lekker zoet. Nou ja, al met al toch wel goed.
Na de lunch werd er afgesproken wat nu het vervolg zou zijn. Een aantal fotografen hebben netjes, zoals het leden van een fotoclub hoort te doen, foto’s gemaakt in de vlindertuin.
Enkele anderen zijn naar de naastgelegen ‘tuin- en plantenwinkel’ gegaan (ook goed hoor). Veel fotografen hebben een blauwtje gelopen; eigenlijk meer achter blauwe Schmetterlinge (vlinders, hé) aangelopen, maar niet op de foto gekregen, althans niet als blauwe, maar als bruine vlinder. Als ze gaan zitten, klappen de vleugels dicht en is het alleen maar bruin dat je ziet. Als je kijkt op de website van Emsflower, zie je ook geen foto’s van die vlinders, de (zeldzame blauwe Morpho-vlinder).
Al met al vond ik het een geslaagde dag. Ik vind een activiteit als deze, een afsluiting van het seizoen op een zaterdag, erg leuk. Behalve een koekje van Pauline, ook dank aan veel andere leden die mij hebben geholpen om uiteindelijk een stukje te kunnen schrijven.