GiAF JAARPROGRAMMA 2025 (ONDER VOORBEHOUD VAN ALV. Update 2025-02-14)
Twee foto’s voor de beamer stuur je uiterlijk de zondag voor de clubavond naar .
Formaat minimaal 2560 x 1440, aanleveren via WeTransfer.
De naamgeving is als volgt: nummer van je foto - voornaam achternaam (indien mogelijk!), dus:
01-voornaam achternaam (voor je 1e keus)
02-voornaam achternaam (voor je 2e keus)
Gebruik altijd 2 cijfers, minder dan 10 foto’s begin je dan met een 0 (nul)
Voor de activiteiten van de afdeling zie: afdeling-03-drenthe-vechtdal (fotobond.nl)
Klik op een regel om details te zien
Bij elke datum zijn details te vinden over wat er verwacht wordt of er staat een artikeltje hoe de avond verlopen is.
Afdeling 03 agenda 2025
11 januari: opening FMDV-expositie
11 t/m 27 januari: Expositie FMDV; scholengemeenschap Stad & Esch Ezingerweg 52 te Meppel
1 februari: uiterlijke datum voor afleveren foto's bij de ontvangende club voor de foto uitwisseling
3 februari: Vergadering afdelingsbestuur
3 maart: ALV en inleveren series, bespreken clubfoto’s uitwisseling foto’s
14 april: Bespreking series. De Goede Herderkerk, Lomanlaan 2, 7906 HB Hoogeveen, aanvang 19:30u
28 april: Vergadering afdelingsbestuur
19 mei: 1e Besturen overleg
25 augustus: Vergadering afdelingsbestuur
3 november: 2e besturen overleg
22 november: presentatie FMDV-digitaal, locatie: Dorpshuis "Dorpshoeve", Westeinde 6, 9415 PJ Hijken
Fotobespreking per 2025
- Nieuwe foto eerst even bekijken
- Ieder voor zich: Wat zie ik, hoe is dat in beeld gebracht, hoe is de technische realisatie?
- De fotograaf bepaalt of hij direct wat wil vertellen of eerst de discussie afwacht.
- In de discussie letten op:
- Vorm, zeggingskracht, compositie, verhaal, licht, kleur, techniek, perspectief, manipulatie, textuur, contrast, sterk, zwak, etc.
- Lightroom aanpassingen waar nodig “on-the-fly”.
- Alleen de basis acties (bijsnijden, belichting, kleur, helderheid, etc.).
- In principe bij alle foto’s mogelijk behalve wanneer de fotograaf aangeeft dat niet te willen.
- Conclusie, waardering en aanbevelingen.
- Beargumenteerd.
- Tijdsbeperking afhankelijk van aantal foto’s.
- 3-5 minuten voor eerste foto is gewenst.
- Eerder klaar? Dan verder!
- Eerste foto krijgt de meeste aandacht, tweede foto afhankelijk van tijd.
9-01. Nieuwjaarsborrel
Nieuwjaarsborrel (door Lukas Hakkennes)
Voor het eerst dat ik voor onze club een verslagje mag pennen. Ik zie daar tegenop omdat mijn herinneringen tegenwoordig niet zo betrouwbaar zijn of geheel ontbreken. Ik onthoud slecht namen en gebeurtenissen en heb bovendien een gehoorbeperking. Maar goed; daar leef ik elke dag mee, iedereen heeft zijn kruisje.
Een tiental afmeldingen. Er is een ontspannen sfeer. Vooraf aan de vertoning van een selectie foto’s zijn er enkele bespreekpunten: GiAF bestaat dit jaar 65 jaar. Geeft dit aanleiding tot een feestelijke activiteit?! Mijn indruk is dat er nog maar weinig initiatieven zijn om dit te vieren. En/of onvoldoende inzet van leden om iets op te zetten. Ons wordt gevraagd om per persoon twee thema’s te benoemen die we passend vinden voor de jubileumexpositie. Op briefjes worden de thema’s ingenomen. De expositiecommissie gaat hieruit een keuze maken. Tijdens een presentatie van oude foto’s halen we herinneringen op aan GiAF momenten uit 2024 en uit een langer verleden. Aansluitend is er een borrel met lekkere hapjes. Zo was het nog een ongedwongen gezellige avond.
Er verschenen deze avond enkele foo's van de viering van het 35-jarig jubileum. Daarop waren enekel leden en oud-leden en hun partners te zien. De meeste personen op de foto's konden we nog herkennen. De vrouw op onderstaande foto konden we echter niet paatsen. Wie weet wie zij is? Mail naar .
Op de foto: Onbekende dame, Ab Zomerman, Henk Koops en Harry Driever.
Op de foto: Jan van der Ende, Harry Driever en zijn vrouw, mevrouw Zomerman, mevrouw Hemmes, Willy Koops, Alco Hemmes. Op de voorgrond Tineke Homan.
Op de foto: Willy Koops, Tineke Homan, Geert Vos, onbekende dame en Henk Koops.
Op de foto: Willy Koops, Tineke homan, Geert Vos en Henk Koops.
11-01. Opening FMDV
Opening van de FMDV
Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma heeft de opening van de FotoManifestatie Drenthe en Vechtdal (FMDV) verricht. Ze deed dat in scholengemeenschap Stad & Esch in Meppel
Dagvoorzitter was Koos Nomden, bestuurslid van de Afdeling en voorzitter van de werkgroep die de FMDV heeft georganiseerd. Na een woordje van de directeur van de school, Peter de Visser, en van onze afdelingsvoorzitter, Jan van der Ende, heeft de Commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma een sprankelende toespraak gehouden en de prijzen aan de winnaars van de school uitgereikt. Vervolgens gaf de jury uitleg over haar bevindingen en reikte de zes eervolle vermeldingen uit en de derde en tweede prijs. Jetta Klijnsma reikte de eerste prijs uit, aan Wim Dunning van BeFoAm en opende de expositie middels een druk op de knop voor een foto van de hele zaal. Vervolgens werden de catalogi uitgereikt en kon iedereen de expositie bezichtigen. Onze Bart Romijn heeft een Eervolle vermelding gekregen met zijn foto van een landschap bij ondergaande zon. Gefeliciteerd Bart!
23-01. Series
Series (door Hans Rossing)
Na de mededelingen van Herry, een toelichting op de BondsFotoWedstrijd (BFW) van Annelies en een aantal wetenswaardigheden over de FMDV verteld door Jan, Bert en Annelies kwamen we aan het onderwerp van deze avond: de Series. In totaal waren er 10 series te bespreken. Voor de pauze hebben we de series bekeken en besproken die alleen digitaal waren ingestuurd. Na de pauze was het de beurt aan de series die in print waren meegenomen. Het werd een levendige discussie waarbij onder andere de volgende onderwerpen aan de orde kwamen:
- - is dit een serie?
- - zijn de foto’s individueel de moeite waard?
- - voegt iedere foto iets toe aan de serie of verzwakt hij deze juist?
- - is er voor de juiste uitsnede gekozen of was sterker croppen een toevoeging geweest?
- - ligt de scherpte op het juiste punt?
- - kleur of is zwart/wit nog sterker?
- - verschillen de foto’s voldoende van elkaar?
- - horen de foto’s voldoende bij elkaar?
- - is de juiste volgorde gekozen, zowel in verhaal, in vorm als in kleur?
Waar mogelijk werden door Jan de voorgestelde veranderingen op de beamer toegepast waardoor de aanwezigen vast konden stellen of de verandering inderdaad een verbetering was of toch niet. Het voert te ver om alle opmerkingen per serie hier nog eens te herhalen.
Zoals in het begin gezegd, werden na de pauze de in print meegebrachte series van Pauline en Annelies besproken. De series waren op tafels naast elkaar gelegd zodat iedereen er omheen kon lopen en de volgorde van de foto’s aangepast kon worden. De reacties waren erg positief! De algemene indruk was dat het bespreken van series (of foto’s in het algemeen?) in print een heel andere dynamiek met zich meebrengt dan het gebruik van de beamer. De discussie over wat handiger, beter, mooier, goedkoper, laagdrempeliger is zal voorlopig wel blijven, maar over de series-in-print was iedereen volgens mij erg enthousiast. Al met al een heel geslaagde avond.
Inleveren series is op 3 maart tijdens de ALV van de afdeling. Leden die een serie willen inleveren kunnen contact opnemen met het bestuur (). De bespreking van de series is op 14 april in Hoogeveen.
Foto's: Jan Koning.
Foto's: Truida Timersma.
Foto's: Annelies Neuteboom.
22-02, zaterdag. IJsbeeldenfestival Biddinghuizen gaat vanuit GiAF niet door
Bezoek aan het IJsbeelden festival in Biddinghuizen gaat niet door. Er waren geen aanmeldingen vanuit GiAF.
20-02. Vrij werk en bespreking foto's FG Hoogeveen. Dus niet op 27-02.
Bezoek Hoogeveen en vrij werk (door Ineke Schuringa)
Allereerst werden de leden van fotogroep Hoogeveen door de voorzitter welkom geheten. Zij woonden deze clubavond bij in het kader van ervaringen uitwisselen met andere fotoclubs.
Vervolgens werd Annelies in het zonnetje gezet, als dank voor de diverse (bestuurs-)functies die zij vele jaren vervulde, niet alleen binnen maar ook buiten GiAF. Er werd haar een door haar zelfgemaakte, achter glas afgedrukte, foto overhandigd en een oorkonde als Lid van verdienste.
De drie leden van fotogroep Hoogeveen hadden vijf foto’s in print meegenomen. Deze werden door iedereen bekeken en daarna besproken.
Met name de zwart-witfoto van een treurende man op een trap gaf aanleiding tot een levendige discussie. Helaas was de maker van deze foto niet aanwezig om nader uitleg te geven over wat hij met deze foto bedoelde.
Na de pauze werden de foto’s van onze eigen leden getoond met als thema ‘vrij werk’. Er was weer verscheidenheid aan foto’s van mooie natuuropnames, bijzondere actiefoto’s tot abstracte foto’s die leidden tot de vraag: Waar kijken we nu naar?
Op de vraag aan de leden van fotogroep Hoogeveen: Bespreken jullie de foto’s anders? was het antwoord: Eigenlijk niet.
Verschil is wel dat er bij hun club meer foto’s geprint ingeleverd worden, onder het motto: Een niet-geprinte foto is geen foto.
Foto: Pauline Hellema.
Foto: Marsia Stelling.
Foto: Bert Deelen.
Foto: Jan van der Ende.
13-03. Fotografe Corneli (presentatie)
Gastspreker Corneli NicCoinnich (door Henry Koops)
Corneli NicCoinnich is vanavond te gast. De professionele fotograaf van Schotse afkomst heeft in 2005 haar diploma fotografie aan de Fotovakschool in Apeldoorn gehaald met als specialisatie reportage- en documentairefotografie. Na deze opleiding heeft ze vele bruids- en bedrijfsreportages verzorgd, werkt voor diverse bekende bedrijven en heeft voor diverse bladen een reportage mogen maken. Ook fotografeert ze uitvaarten en geeft ze fotocursussen en lezingen. Enkele van onze nieuwe leden hebben bij haar een cursus gevolgd.
Haar passie is straatfotografie. Een grote inspiratiebron voor haar was Henri Cartier-Bresson vertelt ze. ,,Cartier-Bresson liep rond met een onderzoekende blik en kon ook langere tijd vanaf een vaste positie fotograferen, wachtend op het juiste moment: Het plezier zit volgens Cartier-Bresson in de geometrie, als alles klopt en op z'n plaats staat. Het heeft mij verder geholpen met de fotografie”, zegt Corneli die aangeeft dat de diagonalen (barok- en sinesterdiagonalen) belangrijker zijn dan de rechte lijnen. ,,Vooral de diagonalen van links naar rechts geven een krachtiger beeld. Dat gebeurt ook in de film, op toneel en op tv.”
Het interessante van straatfotografie vindt Corneli dat het licht en het beeld continu veranderen. ,,Je moet een snelle fotograaf zijn. En dat is erg uitdagend.”
Vanuit de zaal werd aangegeven dat de leden moeite hebben met het fotograferen van mensen. Corneli gebruikt vaak een systeemcamera met een stille sluiter. ,,Ook probeer ik in de omgeving op te gaan. Ik loop al een tijdje rond, zo hoor je bij het decor en heeft men je niet in de gaten. Je moet de foto maken en dan eventueel laten zien. Stelt men het niet op prijs dan moet je de foto verwijderen. Heel vaak vinden mensen het wel leuk wanneer ze op de foto komen. Ik geef ze ook vaak een kaartje, zodat ik ze de foto kan mailen. En je houdt er vaak leuke gesprekken aan over.”
Je mag in Nederland bijna iedereen overal in de openbare ruimte fotograferen, behalve op de perrons van de NS. Ook is het niet toegestaan om de eigenaar of medewerker van een marktkraam zonder toestemming op de foto te zetten. ,,Zolang de belangen van de gefotografeerde maar niet wordt geschaad. Zo is het niet handig om iemand in de Rosse buurt te fotograferen. In de Verenigde Staten moet je bijvoorbeeld toestemming van de ouders hebben om minderjarigen op de foto te zetten. Je moet echter niet te bang zijn om mensen op de foto te zetten. Je moet een beetje lef tonen. If your photos aren't good enough, you're not close enough, zei Robert Capa.”
Straatfotografie is volgens Corneli: wachten, wachten en nog eens wachten. ,,Mijn stijl is de mens in de foto met rust en ruimte en het liefst verhalend. Het liefst fotografeer ik met strijklicht. Daarom zul je mij ook niet vaak tussen 10.00 en 16.00 uur fotograferen. En straatfotografie is ook voor mij lijnen kijken, daarom rij ik vaak met de bus door de stad en ga ik lijnen kijken om later op locatie terug te komen. Dan weet ik hoe de lijnen lopen.”
Al pratend heeft ze foto’s van zichzelf laten zien, maar terloops bespreekt ze ook foto’s van de leden en geeft ze de nodige tips. ,,Ik gebruik altijd oneven aantallen, drie, vijf of zeven. Nooit 2 of 4. Verder geen mensen doorsnijden. En vermijd storende elementen in de foto’s.”
Corneli vindt dat een foto soms beter uitkomt in zwart-wit. Die mening wordt niet door alle leden gedeeld. Ook raadt de fotografe uit Rolde aan om gebruik te maken van het histogram van de camera. ,,De belichting is erg belangrijk. Veel foto’s waar iets aan mankeert, gaat het om het licht. Het zonesysteem verdeelt de foto in maximaal 10 zones: van detailloos donker oplopend naar detailloos licht. ,,Probeer ook eens direct in zwart-wit te fotograferen.”
Voor landschapfotografie raadt Corneli aan om met filters te werken. ,,Met het gebruik van een filter of een zonnekap voorkom je ook lensflaer, gekke lichtvlekken in de foto die ontstaan als de lichtbron recht in de lens schijnt. ,,Filters zorgen voor meer balans in de foto. Fotografie gaat om balans. Balans in de foto gaat weg als je een foto gaat nabewerken. De fundering van de foto is dan weg.” Voor landschapsfotografie gebruikt Corneli vaak een iso-waarde van 100 en een diafragma van f8 of f11. ,,Met een hogere iso-waarde zie je vaak ruis in de foto en dat is te zien in de donkere delen van de foto.”
Voor macrofotografie mag de iso van Corneli wel omhoog. Ook is het volgens haar aan te raden om en paraplu of reflectiescherm mee te nemen. ,,En als het oog maar scherp is.”
De straatfotografe blijft op het licht hameren. ,,Zorg ervoor dat de geportretteerde niet in de schaduw loopt en probeer eens een invulflitsje om het accent op het onderwerp te leggen.”
Een vleugje humor kan de Schotse ook wel waarderen. ,,Dan hoeft tekst niet hinderend te zijn. Tekst in een foto trekt vaak de aandacht. Maar het kan bij een foto met humor een toegevoegde waarde zijn: een foto van iemand met een rollator met een bordje: Happy walker, kan de lach op het gezicht toveren.”
Zo ging de tijd snel om en moest Corneli de laatste foto’s in sneltreinvaart doornemen. Het was een avond waar veel aspecten van de fotografie aan de orde kwamen en waar Corneli een lans brak voor de straatfotografie. ,,Een lastige maar uitdagende vorm van fotografie”, aldus de fotografe die als ze met de camera op straat loopt, zich als een kind in een snoepwinkel voelt.
27-03. Selectie expositie foto's, verandering in de afgelopen 65 jaar als tweeluik
-
Clubavond 27 maart selectie foto’s expositie
-
Selectieavond Zomerexpositie (door Paulien Hellema)
-
De opkomst is vanavond goed, iedereen wil weten of zijn/haar foto door de selectie van de Zomerexpositie komt.
Er is een begin gemaakt voor het smoelenboek van GiAF! Meerdere leden hebben een vroegere en een hedendaagse versie van zichzelf opgestuurd.
Een ander geliefd thema is oude en nieuwe auto’s.
Ook oude en nieuwe camera’s worden verbeeld in een tweeluik.
Hans heeft zijn oude en nieuwe camera heel mooi in beeld gebracht in één foto. Hoewel dit oorspronkelijk niet de afspraak was, wordt deze foto met algehele instemming goedgekeurd.
Patricia heeft een nostalgisch ‘mens erger je niet’ en een computerspel op een originele manier in beeld gebracht.
Ingrid heeft haar creativiteit uitgeleefd in het bouwen van een oude en nieuwe trekker van legosteentjes.
Toevoeging van Lukas om de foto te versterken: laat de oude trekker van links naar recht het beeld uit rijden en de nieuwe trekker omgekeerd het beeld inrijden.
-
-
Foto's: Ingrid Deelen.
-
Meerdere thema’s passeren de revue. Duidelijk is, dat iedereen met plezier aan dit thema heeft gewerkt en zal het een geslaagde expositie worden.
3-04. Bezoek FC Veendam
Alle leden van GiAF zijn uitgenodigd om deze avond op bezoek te gaan bij FC Veendam.
Graag even melden bij als je ook komt zodat er voldoende koffie/thee is.
Er hoeven geen foto's meegenomen te worden.
Het adres is: Het Raadhuis, Raadhuisstraat 17, Wildervank.
Parkeren is het handigst bij de kerk, een eindje verderop Raadhuisstraat 8.
De avond start om 19:30
7 t/m 11 april Drenthe Liberty Tour in het kader van 80 jaar bevrijding
https://www.cyclocrossgieten.nl/80-jaar-vrijheid-gieten/drenthe-liberty-tour-2025/
Hier kunnen foto's gemaakt worden voor 12 juni.
10-04. Beweging
Clubavond donderdag 10 april
Thema: 'Beweging' (door Anja Raven)
Het thema van deze avond was ’Beweging’. Bert had de leiding over deze avond. Tijdens de mededelingen werd het aankondigingsaffiche getoond van de fototentoonstelling in Eext. De foto van Hans, die hiervoor gebruikt zou worden, was behoorlijk aangepast. Van het origineel was niet veel meer over, dat was wel jammer.
Fotobespreking:
John had twee panningfoto’s ingeleverd die genomen waren op Jack’s Racing Day. De eerste foto liet een raceauto zien met bovenin nog een tweede auto. Wat het race-effect versterkte. De tweede foto kreeg de meeste waardering onder andere door de krachtige kleuren van de auto en de omgeving.
Foto John Beugeling.
Geert had een meesje in de vlucht geschoten die net het nestkastje verliet. Ingezoomd kwam de foto wel beter uit.
Foto: Geert Dik.
Anja had een panningfoto genomen van een fietser in Groningen. Zo te zien aan de uitdrukking op het gezicht van de fietser was hij er niet blij mee. De richting was goed, alleen was de foto niet helemaal scherp. De andere foto was haar kleindochter tijdens een sprong.
Jan had een foto met een oranje bloem tussen het groen. In de foto zat een mooi contrast. Alleen was het een i.c.m.-foto. Niks was scherp, alles was in beweging.
Foto: Jan van der Ende.
De meest gewaardeerde foto was van Ineke. Een kleine windmolen met snel ronddraaiende wieken met een weerkaatsing van het zonlicht in de wieken.
Foto: Ineke Schuringa)
Ook Rochers had een foto ingestuurd van zijn kleindochter. Tijdens het nemen van de foto draaide zij haar hoofd, wat haar gezicht vervaagde en het een dromerige uitstraling gaf. De tweede foto was een panningfoto van een fietser.
Hans had twee foto’s ingestuurd van windmolens op een rij. Op de eerste foto was de imposante hoogte van de masten goed te zien. Dit kwam door de lage horizon lijn en de in verhouding kleine huizen en boerderijen. Op de andere foto stonden de windmolens in een diagonale lijn van linksboven naar rechtsonder.
Bart had twee foto’s van motoren ingeleverd. De eerste foto was een panningfoto. De andere foto was genomen met een hoge sluitertijd waardoor ieder stukje opspattende aarde was te zien.
Op de eerste foto van Jan K. waren dravende paarden met een sulky te zien. Het opstuivende zand gaf een mooi effect. De foto was krachtiger geweest als hij iets meer was ingezoomd. Ook op de tweede foto was opstuivend zand te zien wat werd veroorzaakt tijdens verspringen van zijn kleindochter. De benen van de juryleden waren ook te zien en dat was wel jammer.
Ook Paulien was op het idee gekomen van een draaiende windmolen. Maar door het groen op de voorgrond had de foto geen prettige kijkrichting.
Na de pauze liet Jan van der Ende een presentatie zien over het onderduikershol die in het kader van 60 jaar bevrijding was opgenomen. Tussen de interviews van de toenmalige onderduikers door werden gedichten voorgelezen door leerlingen van het Dr. Nassau college. Door de huidige oorlog tussen Rusland en Oekraïne, de bijna 80-jarige bevrijding en de Liberty tour door Drenthe is de film ook nu erg actueel.
14-04. Bespreking series in Hoogeveen
De Goede Herderkerk, Lomanlaan 2, 7906 HB Hoogeveen, aanvang 19:30u
24-04. Optische illusie
Maak een foto van een optische illusie zonder software (apps, in camera, Photoshop etc.) te gebruiken
22-05 Doe avond met miniatuurtjes
Fotografie met miniatuurtjes, AC commisie zorgt voor de figuurtjes
26-06. ICM = Intentional Camera Movement.
Intentional Camera Movement. Beweeg je camera horizontaal of verticaal tijdens het afdrukken.
Twee foto’s voor de beamer stuur je uiterlijk de zondag voor de clubavond naar .
Formaat minimaal 2560 x 1440, aanleveren via WeTransfer.
De naamgeving is als volgt: nummer van je foto - voornaam achternaam (indien mogelijk!), dus:
01-voornaam achternaam (voor je 1e keus)
02-voornaam achternaam (voor je 2e keus)
Gebruik altijd 2 cijfers, minder dan 10 foto’s begin je dan met een 0 (nul)