• 24 november. Architectuur (door Sonal Fennema)

Als nieuwste lid van GiAF wilde ik een goede beurt maken door deze avond mee te helpen met de afwas, maar toen het stil bleef op de vraag wie het verslag wilde schrijven, stak ik mijn hand geschrokken op en zat ik eraan vast…

Nadat Ingrid ons op de hoogte had gebracht van de laatste wetenswaardigheden, vertelde Tineke hoe dit keer het inleveren van de foto’s voor de FMDV expositie in 2017 anders was verlopen dan voorheen. De inzendingen van alle clubs werden gecontroleerd op de kwaliteit van het passe-partout en het inlijsten van de foto. Dit alles in opdracht van het bestuur van het FMDV. Een inzending van GiAF werd bijna geweigerd, maar dankzij de bemoeienissen van Tineke kwam die er toch door.

Het thema van deze avond was aanvankelijk vakantiefoto’s, werd later aangevuld met architectuur, met de wens om ook eens zwart/wit in te leveren. De foto’s over architectuur waren verreweg in de meerderheid en van goed niveau.Het was boeiend om te zien hoe zwart/wit een aparte sfeer kan opleveren, maar hoe dat bij een andere foto in kleur zou hebben misstaan en juist aan zeggenschap zou hebben ingeboet.Ook hoe de vlakverdeling op suggestie van anderen en door Bert via de laptop gerealiseerd (ondanks zijn tegenstribbelend touch-pad…), was interessant om te zien. Het kon een indringender beeld geven, al waren de meningen soms verdeeld. Hoewel het om de foto ging en niet om het onderwerp (wat het was, waar genomen, wat de omstandigheden/moeilijkheden waren enz.), was het toch leuk en vermakelijk om het verhaal erachter te horen. Daar kan je ook weer dingen van opsteken. Omdat we met zo’n veertien man waren, was het niet storend en liep de tijd niet uit de hand.Ik vind de leden van GiAF die ik tot nu toe heb ontmoet erg prettige mensen die geen poeha hebben, maar elkaar willen bijstaan in het optimaliseren van elkaars werk als hobby.Wat mij betreft was het een leerzame en gemoedelijke avond, zoals ik die graag nog vaak zou willen meemaken.

Bedankt alle aanwezigen!

 

Oorspronkelijk artikel:

Tijdens vakanties en reizen zijn gebouwen een dankbaar onderwerp om te fotograferen. Maar ook in de eigen omgeving zijn genoeg prachtige panden, gebouwen en architectonische objecten te vinden. Achitectuurfotografie biedt de fotograaf de mogelijkheid om te experimenteren met onder meer compositie, alle elementen van belichting, perspectief, framing, balans, symmetrie, lijnenspel.
Absolute must bij architectuurfotografie is een groothoeklens. De gebouwen zijn hoog of er moet gewerkt worden in krappe ruimtes en de enige manier om dan een gebouw er volledig op te krijgen is met een groothoeklens. Een groothoeklens is in de 35mm-definitie een lens die 24mm en korter is. Omgerekend naar digitale camera’s met een crop-factor betekent dat ongeveer bij 16mm wordt gesproken over groothoek.
Denk trouwens niet dat het hele gebouw er altijd per sé op moet, juist in de architectuur kun je uitstekend op zoek naar kleine details en deze met een telelens zo uitvergroten dat je toch de sfeer en karakter van het gebouw vangt. Met een telelens kun je het perspectief in elkaar drukken waardoor interessante patronen kunnen ontstaan. 
Het beste moment om te fotograferen ligt vaak tegen zonsopkomst en zonsondergang. Het licht is dan een stuk zachter dan gedurende de dag. Doordat de zon veel lager staat kunnen ook de kleuren van de zon in de gebouwen gevangen worden. Zeker in de moderne architectuur, met de strakke architectuur en koude aanblik van de gebouwen, kan zo een warm contrast aan de foto toegevoegd worden. Meer tips zijn wel op Internet te vinden.
De resultaten van de GiAF-leden zijn deze avond te zien. 


 
Foto: Henry Koops