23-4-2015 Workshop van Karel Hulskers en Margreet Oosterhof met thema ‘Food’ (door Jan van der Ende)
Donderdag 23 april was het dan zover. De activiteitencommissie had een fotograaf uitgenodigd die ons op weg zou kunnen helpen met foodfotografie. Deze inleiding is nuttig voor de leden om foto’s te gaan maken voor de zomerexpositie ‘Food’ die half juni wordt ingericht bij Hotel Braams in Gieten.
Karel Hulskers en Margreet Oosterhof waren de gelukkigen, om aan de hand van een door hen gegeven inleiding samen met ons het vertelde in de praktijk te brengen.
De presentatie van Karel en Margreet blonk uit in een uitstekende voorbereiding door beide. De uitleg van de getoonde foto’s was uitstekend. Naast het serieuze van de uitleg was er natuurlijk ook gelegenheid voor hier en daar een kwinkslag.
Karel en Margreet legden ook uit hoe een foto van een heerlijke gebraden kippetje wordt gemaakt. Voor zo’n foto wordt de kip ingesmeerd met verlopen motorolie. Deze geeft de kip een heerlijke kleur en laat hem er dan ook zeer smakelijk uit zien. Ook de foto’s van de heerlijk uitziende hamburgers van McDonald’s zijn gemanipuleerd. Het broodje wordt opengezet, de hamburger wordt voorin gelegd, de sla eveneens voorin op de hamburger en de saus laten ze over de voorkant druipen. Het broodje wordt dichtgemaakt en het is net een super dikke hamburger, wat het water je uit de mond doet lopen.
De foto’s van Karel en Margreet zijn allemaal als macro- of als foto’s van dichtbij gemaakt. Hierdoor ontstaat de indruk dat het grote schalen of pannen zijn. Dit is niet zo, de schaaltjes zijn relatief klein. Karel en Margreet maken de gerechten voor hen zelf met het doel het gerecht daadwerkelijk op te eten, maar voor consumptie eerst nog even op de foto vast te leggen.
De tips van Karel en Margreet:
• Gebruik bij voorkeur natuurlijk licht, door het licht dat door een raam te gebruiken bij het fotograferen of gewoon de opstelling buiten te maken. Dit geeft een zachtere belichting;
• Fotografeer de objecten van heel dichtbij, gebruik dus geen tele-objectief;
• Maak gebruik van de natuurlijke glans;
• Gebruik ook scherptediepte. Laat de achtergrond onscherp weglopen;
• Vermijd onnodige instrumenten, zoals bestek;
• Maak gebruik van kleuren die bij het seizoen passen, geen felle kleuren zoals rood, paars en blauw;
• Maak ook uitsneden van het object;
• Maak gebruik van het lichten observeer wat er gebeurt met licht van alle kanten op je object. Veelal is licht vanaf de zijkant van het te fotograferen object het meest fraai.
Na deze theoretische uiteenzetting zijn we met ons allen gaan fotograferen bij verschillende opstellingen. De opstellingen konden gemaakt worden met de vele producten en attributen die waren meegebracht. Het aantal dat door Karel en Margreet was meegebracht spande echter de kroon. Ze hadden de dikke Audi helemaal vol met attributen geladen om ons te helpen.
De avond is omgevlogen en de leden waren unaniem: een zeer leerzame en uitstekend voorbereidde avond! Complimenten Karel en Margreet, maar ook dank aan de activiteiten commissie en Ivonne.
Als toegift nog een checklist voor als je aan het fotograferen gaat.