• 10 november Bespreken pinhole foto's (door: Pauline Hellema)

Het onderwerp voor deze clubavond is pinholefoto’s. Inmiddels weten we al dat pinholefoto’s gemaakt worden met een camera zonder objectief. Slechts via een klein gaatje wordt het beeld op een gevoelige plaat geprojecteerd. Dit geeft een wat wollige foto. Een foto, die van voor tot achter gelijke scherptediepte heeft en er niet scherp uit ziet.

De eerste foto van Herry is heel onscherp, er is niet goed te zien wat het beeld voorstelt. De ’zaal’ kan de pinhole niet waarderen. Het blijkt, dat hier ook bewegingsonscherpte om de hoek kijkt. De volgende foto’s geven een scherper beeld en worden de meningen bijgesteld.
Doordat het gaatje zo klein is, moet je een lange sluitertijd gebruiken, waardoor je de mogelijkheid hebt tijdens de opname in beeld te gaan staan of te gaan liggen. Je kijkt dan als het ware door de persoon heen naar de achtergrond. Dit is goed te zien op de foto van Tineke, waarop Tineke te zien is en door haar heen zie je de boekenkast. Zo kijk je op de foto van Pauline door haar heen naar een speelgoedauto met beesten.
Martin heeft een bijzonder effect bij een foto van een kerk met ‘regenboog-’kleuren.
Hij maakte de foto met tegenlicht en het koperfolie heeft het licht gebroken. Heel verrassend. Herry heeft nog een mooie pinholeserie van het wad, bewerkt met verschillende filters.

Vervolgens worden we geconfronteerd met een haarscherp goedaardig griezelgezicht, gefotografeerd door Johan. Een totaal ander beeld. Duidelijk geen pinhole. De op- en uiteenspattende inktdruppels van Jetty is een waar kunstwerk. Daarna zien we nog een mooie serie gemaakt door Annelies. Zij heeft een herfstbos in beeld gebracht, waarbij ze bij iedere foto tijdens de opname een andere beweging heeft gemaakt.
Tot slot worden we getrakteerd met een video, muzikaal ondersteund, gemaakt door Mans. We zien het station in Arnhem, een brug bij Zwolle, nog wat stukjes Rotterdam.

Al met al een mooie avond.