• 20 oktober Uitje naar De Fotofabriek in Groningen  (door Pauline Hellema)

Twaalf GiAF-leden zijn naar de FotoFabriek in Groningen geweest. De FotoFabriek is een ontwikkelcentrale, die door iedereen te bezoeken is.
We werden ontvangen door een jonge medewerker en eerst naar de kantine gebracht, waar we thee of koffie aangeboden kregen. Vervolgens leidde dezelfde jongeman ons uitgebreid via een beamerpresentatie door het software-ontwikkelprogramma. Een programma met veel mogelijkheden en niet moeilijk om mee om te gaan. Bovendien krijgen we een gebruiksaanwijzing mee.
Hierna werden we rondgeleid door de grote en lichte centrale om het productieproces van het maken van een fotoboek te zien. Bij iedere machine was een medewerker die ons iets vertelde over desbetreffende machine.
De printer, waar het papier door gaat, is wel een paar meter lang en de ‘inktprinters’ hebben een inhoud van wel 3 tot 4 liter. Helaas was door het omgevingslawaai en de grootte van onze groep het moeilijk om alle informatie te verstaan.
Hierna kregen we te zien hoe de harde kaft gemaakt werd en als laatste de lijmmachine. De bladen worden met zachte pur gelijmd. Op de lijmvastheid staat een garantie van 10 jaar! Uiteindelijk konden we boeken bekijken van verschillende papiersoorten. 
Tot slot liepen we langs een wand waar alle soorten afdrukken hangen. Posters, Tuinposters, Foto Op Karton, Foto Op Canvas, Foto Op Hout, Foto Op Plexiglas, Foto Op Aluminium, Foto Op Forex, Tegeltjes. Het was een leerzame middag en zeker de moeite waard om eens te gaan kijken als je niet weet hoe je je foto wilt afdrukken. Ik ben al bezig met het maken van een boek en ben benieuwd naar het eindresultaat.
Klik hier voor een link naar "De Fotofabriek"