• 13 oktober Pinhole door Corine Hörmann (door Bert Deelen)

 

Druk vanavond, een kleine twintig leden bezoekt de pinholefotografie-doe-avond. Gastspreekster is Corine Hörmann. Zij experimenteert al vele jaren met pinholefotografie en is een zeer enthousiast spreekster over dit onderwerp.
Aan de hand van enkele simpele plaatjes in een presentatie legt ze het principe aan ons uit. Foto’s maken met een simpel doosje met lichtgevoelig papier aan de ene kant en, in plaats van een lens, een piepklein gaatje aan de andere kant. Het geheel een poosje laten staan en het beeld ontstaat.Belichtingstijden van uren tot wel maanden geven heel bijzondere beelden. We zien in de presentatie onder meer ‘bewegende’ bloemen, banen van de zon, ‘groeiende’ gebouwen, een bos bloemen van fris tot en met uitgevallen in één beeld. Heel bijzonder allemaal. Dit soort fotografie kenmerkt zich door een zeer grote scherptediepte (van voor tot achter) en wat softe beelden. Met de ‘analoge’ camera’s zijn de beelden meestal erg ‘groothoek’.

In plaats van lichtgevoelig papier gebruiken wij na de pauze onze vertrouwde eigen digitale camera’s maar zonder de objectieven. In plaats daarvan worden doorboorde body-caps gebruikt waarop een latoenkoper plaatje geplakt moet worden met een gaatje van 0,3mm. Er liggen diverse voorgeboorde bodycaps klaar, een hele stapel koperen plaatjes en een paar rollen ducttape. Na een minuutje (of twee) fröbelen zijn de pinholecamera’s gereed en start het experimenteren. De sluitertijden, bij ISO 1600 in combinatie met de biebverlichting, variëren van 10 tot 60 seconden of meer, dus de meegebrachte statieven worden grif gebruikt. Er ontstaan verschillende stillevens, maar ook heel dynamische groepsfoto’s. 
Vanwege de afstand tot de, meestal kleine, digitale sensor zijn de beelden niet erg ‘groothoek’. Ben benieuwd wat er allemaal getoond gaat worden op 10 november. 

Het was een bijzondere en boeiende fotografieavond die door het A-team prima was voorbereid.

De presentatie van Corinne is voor leden te vinden in het ledengedeelte van deze site. Log hiervoor in en kijk bij naslagwerken.

Meer werk van Corinne is te vinden op haar website: http://www.corinehormann.nl/ 

 

 

 

 

 

Onderstaand het oorspronkelijke artikel

 

Corine Hörmann komt deze avond vertellen over de Pinholetechniek. Een gaatjescamera of speldenprikcamera is een camera zonder lens. In plaats van een lens wordt een klein gaatje gebruikt. 
De scherpte hangt af van de grootte van het gaatje en van de afstand tussen het gaatje en de film (of beeldchip). Over het algemeen geldt dat hoe kleiner het gaatje is hoe scherper het beeld is, totdat diffractie, het afbuigen van een golf langs een ondoordringbaar obstakel, een rol gaat spelen en weer meer onscherpte veroorzaakt. 
Het beeld is wel overal even (on)scherp’, zodat de scherptediepte oneindig is en er niet scherpgesteld hoeft te worden. Verder treedt er aan de randen van de foto geen vertekening op, wat bij foto's genomen met een lens wel het geval is. Hierdoor kunnen er met gaatjescamera's ultragroothoekfoto's gemaakt worden. Een nadeel van een gaatjescamera is dat er door het kleine gaatje maar weinig licht valt en dat er dus een lange belichtingstijd nodig is.De gaatjescamera lijkt daarmee erg op de ‘camera obscura’. 
Corine Hörmann is geen onbekende van GiAF. Zij was jurylid van de laatst door GIAF georganiseerde FMD. 


Corine Hörmann (rechts) samen met Petra Maters tijdens de jurering van de FMD in 2008. (foto: Henry Koops) 

Ze is docente aan de Foto Academie in Amsterdam en Groningen en heeft ook les gegeven aan enkele GiAF-leden. Daarnaast is ze gespecialiseerd in werken met een pinholecamera. Met haar bijna sprookjesachtige beelden zet Hörmann zich af tegen de hedendaagse maatschappij, waarin alles draait om snelheid en controle. Met een doosje met een klein gaatje erin, probeert Hörmann het verstrijken van de tijd te vangen. 
Haar werk wordt in binnen- en buitenland geëxposeerd. Ze was finaliste tijdens The International Photography Awards, one shot, the landscape. Ook was ze genomineerd voor The Contemporary Talents Award of the Francois Schneider Foundation in het Franse Wattwiller. (www.corinehormann.nl
Op deze clubavond geeft ze uitleg over het werken met een pinholecamera en er is mogelijkheid zelf te oefenen met deze techniek. 

 

 


Mail Herry (2016-10-07) met extra info:

Op de komende clubavond, 13 oktober, gaan we digitale pinhole fotografie oefenen. Onder leiding van Corinne Hörmann. Zij was van plan het analoog te doen, maar dat bleek moeilijk uitvoerbaar. Volgens haar een geluk bij een ongeluk, want zij denkt dat wij dat veel leuker gaan vinden en daar veel meer ook aan hebben. Na deze doe-avond kan iedereen het zelf gaan gebruiken en toepassen. Veel makkelijker dan als we het analoog zouden doen.

Wat iedereen mee moet nemen is een spiegelreflex camera. Ik ga ervan uit dat de meesten dat hebben en de bodydop/cap die daarbij hoort. Het zou fijn zijn als iedereen zelf alvast een gat daarin boort van 0,5 cm doorsnee. Groter mag ook tot 1 cm maar kleiner niet. 

In dat gat plakken we een plaatje met een pinhole (die zal ik meenemen voor jullie). De bodydop schroeven we op de camera en we hebben een pinhole camera.

Voor wie geen bodydop heeft. Ze zijn vrij goedkoop (tussen €5,- en €10,-) via internet te bestellen (even googlen om de goeie te vinden). Maar Johan heeft een aantal kant-en-klare gekocht, 6 voor Canon en 3 voor Nikon camera's. Voor systeemcamera's heeft Johan geen.
Zelf heeft Corinne 2 bodycaps voor de Nikon D80 die gebruikt kunnen worden.
Corinne zou willen weten op hoeveel mensen ze ongeveer kan rekenen. Daarom het verzoek om ons even te laten weten of je van plan bent te komen, en met welke camera,  

Wat iedereen verder nog moet meenemen is een statief (tafelstatiefje of gorillapod kan ook), een stopwatch (of telefoon met stopwatch), een zaklamp. als er mensen zijn die geen statief hebben dat is geen ramp.
Uiteraard ook genoeg geheugen en volle batterijen in de camera en voor wie heeft een reservebatterij.

Mochten wij het nou zo leuk vinden dat wij het toch graag ook eens analoog willen, dan kan dat altijd een keer (op een zaterdag bijvoorbeeld) bij Corinne in haar atelier in de Papiermolen in Groningen. Dat is op het terrein van een buitenzwembad en daar zouden dan foto's gemaakt kunnen worden. Dit kan op de avond zelf besproken worden, dus denk daar alvast even over na.