20170413 Lezing Sacha de Boer ( door Martin Pronk)

GiAF werd op 13 april opgesplitst in twee groepen. De ene groep ging naar de lezing van Sacha de Boer in Gramsbergen, de thuisblijvers hadden bij Ingrid en Bert thuis een avond georganiseerd.


Wat was het een leuke lezing! Er waren ongeveer 120 mensen op af gekomen, dus ook een mooie opkomst. Het blijkt dat Sacha en haar echtgenoot niet alleen in Amsterdam wonen, maar ook in Den Ham, Konijnenberg is dus om de hoek.  

Sacha is toevallig als presentatrice bij het journaal terecht gekomen, maar is van huis uit journaliste en fotografe. Ze laat mooie foto's zien en vooral ook haar veelzijdigheid als fotografe. Portretten, natuur, zwart-wit, food, reizen. Sacha vraagt zich af: "Waarom moet ik me specialiseren, dan beperk ik mezelf toch alleen maar? Ik vind zoveel leuk!" 

Waarom Sacha voor Nikon heeft gekozen: eigenlijk toeval. Ze ging met een bekende reisfotograaf op pad voor een reportage voor National Geographic. Hij beschikte over de nieuwste Nikon apparatuur. Sacha, altijd Canon fotografe, vroeg Canon of ze gelijkwaardige apparatuur kon lenen. Helaas .... nee dus. National Geographic vond ondertussen het idee van een battle tussen Nikon en een Canon geen goed idee en regelde bij Nikon wel gelijkwaardige apparatuur voor haar. Toen kwam de uitdaging: alles werkt net andersom! Na de reis kon ze de apparatuur overnemen en daar heeft ze tot nu toe geen spijt van gehad.

Ze bracht haar verhalen met de nodige humor: "Jullie kennen me natuurlijk van de verkleedpartijtjes van het journaal, jurkjes, rokjes, hakjes, make-upje, maar zo ben ik helemaal niet." Vervolgens laat ze een foto zien waar ze tot aan haar knieën in de modder staat: “Dit ben ik dus echt.”
Tijd voor een quiz: ,,Herkennen jullie deze mensen?” In het kader van, hoe breng ik BN'ers origineel in beeld? Van de achterkant dus! Het blijkt dat mensen dan ook nog steeds heel herkenbaar zijn. Annechien Steenhuizen van het journaal was iets lastiger, maar heeft een herkenbaar detail waar iedereen die bij de lezing was nu waarschijnlijk naar gaat zitten kijken.

Haar advies voor portretten: ,,Zorg dat je voorbereid bent en heb je proefopnames gemaakt voordat je model in de studio komt, stel mensen op hun gemak en werk vooral snel.” Sacha heeft voor de proefopnames een zeer geduldig model, een paspop. Wij zijn dus niet de enige die etalagepoppen fotograferen! Ze laat een erg mooie serie portretten zien waarbij voor mij persoonlijk de zwart-wit portretten van Wilfried de Jong en Eric Corton er met kop en schouders bovenuit staken.

Over het maken van foodfoto's voor een kookboek voor enthousiaste hobbykoks zegt ze tegen de chefkok die het boek schrijft: “Hoor eens, dit kookboek wordt voor hobbykoks, die hebben niet de beschikking over deze ingrediënten. In Den Ham kan ik dit echt niet krijgen. Niet iedereen woont in Amsterdam.” Maar van de foto's krijg je bijna trek. Vervolgens laat ze een paar leuke foto's zien hoe ze die mooie foodfoto dan maakt; buiten, op blote voeten op een keukentrap en een zoomlens.

Over reisfotografie zegt ze: ,,Wees niet te bang om ook op de automatische stand te fotograferen. Op reis loop je tegen onverwachte situaties aan en dan kun je niet zeggen: doe dat nog eens, ik moet mijn camera nog even instellen want ik werk op de manuele stand." Ze laat vervolgens een paar foto's zien die ze niet had kunnen maken wanneer ze op de manuele stand had gefotografeerd of eerst het juiste diafragma of sluitertijd had moeten bepalen.

Ik vond het een zeer geslaagde en goed georganiseerde avond door FotoGram met Sacha de Boer als leuke en zeer enthousiaste spreekster waar we vooral geen "u" tegen mochten zeggen. Het is zeker de moeite waard om een kijkje op haar website te nemen.