Vrij werk (door Bert Deelen)

Een bijzondere avond deze keer. Na de gebruikelijke rituelen opende Mans Mulder met een uitleg over het thema etalagepoppen fotografie. Aan de hand van een ruim dozijn voorbeelden toonde Mans enerzijds zijn fotografische vakmanschap en anderzijds zijn nabewerkingsvaardigheden. Uiteraard waren er ook tal van praktische tips. Gebruik weinig scherptediepte (achtergrond onscherp), pas op met reflecties, de afbeelding die je maakt hoeft de werkelijkheid niet te tonen, zwart/wit doet het heel goed. Mans gaf zelfs aan er een wedstrijdelement aan toe te willen voegen en bood als prijs een antieke camera ter beschikking aan. Een zeer inspirerende voorzet voor de volgende clubavond.

 Etalagepoppenfotografie Mans Mulder  Foto: Mans Mulder

Daarna was er tijd voor de ingezonden foto’s. Pauline had een drietal fraaie foto’s van natuurlijke ijssculpturen. Verder hadden we twee aspirant leden op bezoek die ook werk meegenomen hadden. Deze foto’s zijn breeduit besproken en hoewel ze er op het eerste gezicht al mooi uitzagen boden ze ook mogelijkheden tot verbeteringen middels wat kleine ingrepen in Lightroom.

Het derde deel van de avond was er voor foto-filmpjes. Johan toonde een ochtendwandeling door een bevroren landschap, Jetty toonde het verloop van een dag en Ivonne had een power-pointanimatie met veel dieren en landschappen en personen. Ook hier waren er uiteraard op- en aanmerkingen. Vooral bij Jetty’s filmpje was het niet 1-2-3 duidelijk wat het thema was omdat er veel variatie in de foto’s zat, bij Ivonne’s presentatie zaten nogal ‘woeste’ effecten. Maar ja, net als bij fotografie: ieder zijn smaak!