Smartphonefotografie van de fotobond (door Ivonne Spieard)

Annelies, Bart, Pauline, Peter en ik zijn naar Groningen afgereisd om een avond van de fotobond bij te wonen. Deze avond stond in het teken van smartphonefotografie, geleid door Nico Brons. Nico is gespecialiseerd in bedrijfsreportages, portretten voor bedrijven, interieur- en exterieurfotografie, sociaal menselijke reportages, fotoshoots voor particulieren, bruiloften-, festival- en concertregistraties.

Maar Nico is vooral bezig met het maken van foto’s met zijn smartphone. Hij is op de Fotoacademie zelfs afgestudeerd met foto’s die hij met zijn smartphone had gemaakt. Nico begint met een hele simpele foto, hij nam nu als voorbeeld een foto van een etalagepop. Door middel van allerlei apps op zijn smartphone bewerkt hij de foto’s. Hij doet alles op zijn smartphone, er komt geen computer aan te pas. Hij had heel veel apps op zijn smartphone staan waar hij mee werkt. Hij liet ons op een grote televisie meekijken wat hij precies deed. De app Snapseed is een simpele app waar je dingen mee kan doen die je ook in bijvoorbeeld Ligthroom op de pc doet. Ik heb de app thuis meteen op mijn smartphone geïnstalleerd, je kunt er op een simpele manier leuke dingen mee.

Uiteindelijk werd de foto van de etalagepop een waar kunstwerk. Ik vond het niet veel meer met fotografie te maken hebben, meer met het bewerken van foto’s die je met je smartphone maakt. Maar het eindresultaat was prachtig. Vernieuwend. Nico zei dat fotoclubs jonge leden aan kunnen trekken door smartphone fotografie als volwaardig fotografie te zien. Hij liep er vaak tegenaan dat mensen wat negatief doen over smartphone fotografie.

Wat ik vooral mooi vond aan deze avond is dat Nico zei dat je je intuïtie en gevoel moet volgen.  Doorbreek de regeltjes van bijvoorbeeld 1/3, 2/3. Soms is het je gevoel die zegt dat een foto mooi is. Daar kan ik me goed in vinden, soms kan je niet uitleggen wat er mooi is aan een foto, maar is het gevoel bij de foto goed.

Ik vond het een leerzame, leuke avond. En volgens mij vonden we dat alle vijf.