20170126 Series (door Bert Deelen)

Klein clubje vanavond, 10 leden aangevuld met één potentieel lid. Ondanks het feit dat het Bert zijn verjaardag was mocht Herry trakteren omdat hij eerder jarig geweest was. Bert schuift door naar de ALV.

Het maken van en meedoen met bespreken van series is blijkbaar niet voor iedereen weggelegd. In totaal waren er twaalf series van vier leden die de revue passeerden. Aangezien alle foto’s in een klein formaat geprint waren konden we een leuke alternatieve opstelling creëren in de bieb. Met grote vellen karton werd een rustige achtergrond gemaakt op een boekenstelling (zie foto). Op deze manier konden we de foto’s van dichtbij bekijken en ook naar hartenlust met de volgorde spelen.

 series

Herry had bovenstaande serie van luchtbelletjes in ijs waarbij de discussie ontstond of foto 2 en 4 er wel of niet bij hoorden. Het kon allebei vonden we en Herry besloot ze allemaal mee te nemen, zodat hij ook de reactie van de jury krijgt. Verder had hij een drieluik van één foto in verschillende zwart-wittinten en een serie van een station met vreemd gevormde ramen en doorkijkjes.

Pauline had erg haar best gedaan om series van vijf foto’s te maken. De eerste van een heidegebied in mist met veel bruintinten, de tweede had detailfoto’s van hunebedstenen met sneeuw erop en de derde met macrofoto’s van sneeuw. De laatste serie had erg weinig scherptediepte en was moeilijk qua digitale ontwikkeling. Op suggestie van Bert worden de raw-bestanden van deze foto’s onder de leden verspreid met als uitdaging er het mooiste van te maken.

Annelies toonde series van een kamer met veel rood- en rozetinten waarbij we door de volgorde te veranderen veel meer samenhang creëerden. De tweede serie was van een bijzonder leeg dijklandschap. Hier was de conclusie dat her en der wat croppen de individuele foto’s sterker zouden maken en dus ook het geheel. De laatste serie was in zwart-wit en toonde interieurfoto’s. Ook hier was met de volgorde veel te bereiken.

Martin had veel foto’s gemaakt van de kap van de eiken in het dorp en had daaruit vijf foto’s gehaald van verschillende fasen van het proces. Hier ontstond veel discussie over de volgorde. Moest het nu chronologisch of was de beeldtaal belangrijker. We kozen uiteindelijk voor het laatste. Zijn tweede serie toonde portretten van het Etstoel evenement. Vierkante foto’s leek ons in dit geval een verbetering. De volgorde werd aangepast zodat de personen niet naar ‘buiten’ keken maar naar de middelste foto. Hierdoor ontstond een betere samenhang. De laatste serie van Martin betrof een zwart-witdrieluik van een open schuur in Frankrijk. Hier moest de belichting wat aangepast worden en de volgorde gaat nu van geheel via deel naar detail.

Uiteindelijk waren we precies om 22:00 klaar, de series hebben dus veel aandacht gekregen. Een prima en door alle discussies ook leerzame clubavond!