Bruidsfotograaf Karel Hulskers (door Alies Knoop)

Het thema van deze avond is Bruidsfotografie door Karel Hulskers. Dan denk je dat zullen wel veel witte jurken en keurige mannen in pak zien, maar niets is minder waar. Eigenlijk kun je deze avond heel kort weergeven. Want wat Karel wil meegeven is dat je als het ware in het onderwerp moet kruipen. Het houdt in dat de fotograaf heel dicht op het onderwerp zit, wat in beeld gebracht gaat worden. Hierdoor krijg je heel aparte beelden van een bruidsreportage. Het is erg verfrissend en apart en het wordt heel mooi in beeld gebracht.

Voor een bruidsreportage gaat Karel altijd zeer precies te werk. Je kunt het maar één keer doen. Dit heeft als gevolg dat er altijd veel back up is. Er is een extra fotograaf en extra materiaal dat gebruikt wordt. Je kunt niet hebben dat bijvoorbeeld de camera kapotgaat en er geen reserve is. Dat geldt ook voor de fotograaf als deze uitvalt, vandaar dat Karel altijd met een tweede fotograaf zo’n reportage maakt.

Karel heeft per jaar zo’n 30 bruidsreportages. Door de verhalen die hij erover verteld heeft, kan ik mij voorstellen dat het er ook niet veel meer moeten zijn. Dit omdat het niet alleen maar het maken van de foto’s is maar er moet ook nog een boek komen. Als je dan bedenkt dat er behoorlijk wat foto’s geknipt worden dan kun je wel nagaan hoeveel nawerk er nog komt.

Het verhaal wat Karel ons meegaf is: ,,Probeer als fotograaf creatief te zijn in het spelen met licht en werk vanuit een bijzonder oogpunt.” Dus om een poging te doen om zulke foto’s te krijgen, zul je met een prime-objectief als het ware boven op het onderwerp moeten gaan zitten en in- en uitzoomen met je voeten. Tijdens de avond krijgen wij verschillende foto’s te zien waardoor je meer inzicht krijgt over de werkwijze van Karel.

De avond wordt afgesloten met een aantal foto’s van verschillende bruidsreportages. Verder is het zeer de moeite waard om op zijn website te kijken (http://hulskers.nl). Het verhaal van deze fotograaf was erg goed en de avond vloog voorbij. Hier krijg je wel weer inspiratie van om een en ander uit te gaan proberen. Alhoewel ik zelf niet veel prime-objectieven heb.