2018-03-08 Bezoek van fotoclub ‘Beeldspraak’ uit Haren (door Ineke Schuringa)

Fotoclub ‘Beeldspraak’ is deze clubavond op bezoek. Zes fotografen van de Groninger club hebben foto’s meegenomen om ons te laten zien. De foto’s zijn allemaal geprint en in passe-partout gezet of voorzien van een lijst.
De zes leden van ‘Beeldspraak’ krijgen allen ongeveer vijftien minuten de tijd om zijn of haar foto’s te laten zien. Enkele  daarvan zijn uit de analoge periode.
Wat opvalt is dat er bij ‘Beeldspraak’ meerdere leden zijn die een specialisatie hebben, hetzij natuur-, straat- of portretfotografie.
Daarnaast heeft de club diverse werkgroepen: de leden daarvan komen buiten de reguliere avonden regelmatig bij elkaar. In deze groepen worden bijvoorbeeld seriematig fotograferen, natuur- en macrofotografie besproken.
Een van de leden, Marion Kraus, laat  foto’s van stillevens  zien, waarbij ze zich heeft laten inspireren door schilderijen uit de 17e eeuw. Ze laat sommige hiervan  afdrukken op speciaal papier waardoor de foto een wat fluweelachtige uitstraling krijgt. Het lijken net schilderijen, heel bijzonder. Momenteel heeft ze in Leeuwarden een fototentoonstelling.

Na de pauze geeft  Eppo Okken nog uitleg over hoe hun club functioneert.

Eigenlijk zijn er niet zo heel veel verschillen, behalve dat zij mijns inziens vaker uitwisselingen hebben met andere clubs en dan ook foto’s  van  die leden  bespreken. Een ander verschil is dat zij alleen  foto’s bespreken die geprint zijn, nooit digitaal via een beamer.
Al met al zijn er veel mooie foto’s over uiteenlopende onderwerpen de revue gepasseerd, misschien wel een beetje erg veel. Toch wel interessant om ook weer eens in de keuken van een andere club te kijken!