• 8 december Techniek Doe Avond (door Ineke Schuringa)

Bart Romijn was bereid om op deze avond een en ander te vertellen over de verscheidenheid aan technieken die hij gebruikt om het perfecte plaatje te maken of om in ieder geval in de buurt daarvan te komen. Bart is inmiddels 25 jaar lid van GiAF. En zoals hij vertelde, is ook hij begonnen met de gebruikelijke vakantiefoto's, foto's van uitstapjes en natuurlijk van de kinderen. Aanvankelijk maakte hij dia's, maar is later overgestapt op het maken van foto's.
De onderwerpen die deze avond aan bod kwamen waren: beweging, panorama, theater, mensen en macro. Op een later tijdstip zal nog ingegaan worden op het maken van foto's met een mobieltje.)
In alle gevallen is de bron voor alles een goede foto! 

Allereerst gaf Bart uitleg over 'beweging' in een foto. Deze kan tot stand komen door de camera zelf te bewegen of door de beweging in een foto vast te leggen. Kennis van de samenhang tussen sluitertijd, diafragma, iso en brandpuntafstand is ook hierbij weer van belang. Verder kunnen foto's spannender worden gemaakt, door ook eens een ander standpunt in te nemen. Dit alles werd helder uitgelegd aan de hand van foto's die Bart maakte tijdens de Superprestige Cyclocross, die jaarlijks bij Gieten wordt georganiseerd.
Voor de bewerking van zijn foto's maakt hij veel gebruikt van de Google NIK COLLECTION (klik voor link), een programma dat gratis gedownload kan worden.
Na de pauze werd de vaart er wat meer ingezet met opnames van sporters en overzichtsfoto's van bovengenoemd evenement. Vervolgens kwamen er panorama- en theaterfoto's voorbij met ook weer veel nuttige adviezen.
Voor het maken van macrofoto's had Bart ook nog een handige tip: gebruik een dioptriefilter; deze plaats je voor je gewone lens. Hierdoor verbetert de kwaliteit van de close-ups, zonder dat er direct een (dure) macrolens aangeschaft hoeft te worden.
De avond werd een half uur eerder afgesloten: er was nog veel meer te vertellen, maar er werd besloten een ander eerst maar eens te laten bezinken.
Bart zal vast in een later stadium nog wel uitleg willen geven over het maken van foto's met het mobieltje en nog meer tips willen geven.
Al met al een leerzame avond, met dank aan Bart.