FOTOCLUB GiAF VIERT 60-JARIG BESTAAN MET EXPOSITIE

Een jaar later dan gepland opende burgemeester Anno Wietze Hiemstra afgelopen zaterdag 6 november in café ’t Keerpunt in Spijkerboor de jubileum-expositie van fotoclub GiAF vanwege haar 60-jarig bestaan. De leden mochten hun mooiste foto uitzoeken en daarbij een haiku schrijven. De tentoonstelling is tot eind januari in Spijkerboor te bezichtigen.

 GiAF jub.expo 1 Middel

In haar toespraak in het mooie zaaltje van café ’t Keerpunt tot de ongeveer 40 aanwezigen memoreerde GiAF-voorzitter Annelies Neuteboom kort de ontwikkelingen die de Gieter Amateur Fotografen sinds haar oprichting op 26 oktober 1960 heeft doorgemaakt. Van 9 leden in 1960 naar 30 leden nu, met een piek van 45 in 2011, het vaak verhuizen van hun verenigingsruimte, de technologische ontwikkelingen in de fotografie. “Maar de clubavonden, de basis van onze vereniging, zijn qua invulling door de jaren heen niet veel veranderd. De doelstelling van de bijeenkomsten blijft samen kijken naar foto’s en daarover praten, hierdoor van elkaar leren en zo te streven naar een hogere kwaliteit.” Ze benadrukte dat ook gezelligheid hoog in het vaandel van de club staat.

Als bijzondere gast voerde ook Cora Sense, voorzitter van de Fotobond, kort het woord. Ze vond het een mooi gebaar van GiAF om op deze manier ‘Japan en Gieten met elkaar te verbinden’. De Fotobond zelf bestaat volgend jaar 100 jaar.   

GiAF jub.expo 2

Het 60-jarig jubileum zou in 2020 groots worden gevierd, maar corona gooide roet in het eten. Dat verhinderde de vereniging echter niet om haar leden te vragen hun mooiste foto uit te zoeken en daarbij een haiku te schrijven, een Japans niet-rijmend gedichtje van drie regels. Dat resulteerde in het jubileumboekje ‘GiAF verbeeld(t). Het eerste exemplaar werd zaterdag door de GiAF-voorzitter aan Hiemstra overhandigd. Van die foto’s met haiku is nu een expositie samengesteld. Wie de tentoonstelling bezoekt, zal ervaren dat beeld en woord een fraaie combinatie vormen.

Voor de burgemeester is de fotoclub geen onbekende. Dagelijks loopt hij in de gangen van het gemeentehuis langs het werk van GiAF-leden. Geheel in stijl opende hij de expositie met het voordragen van een eigen haiku:

‘Wereld door een lens
Beelden voor de eeuwigheid
GiAF Zestig jaar.’        

De jubileum-expositie in café ’t Keerpunt (Oostermoer 1, Spijkerboor) kan bezocht worden vanaf dinsdag 9 november tot eind januari 2022. 

Vanwege Corona momenteel alleen op zaterdag van 12:00 tot 17:00 uur en op zondag van 10:00 tot 17:00 uur

U kunt niet terecht als er een optreden is; dat is in ieder geval op 19 december ’s middags.

Kijk voor de meest actuele informatie op www.tkeerpunt.nl en www.stichtingmoor.nl/agenda.html of bel tel.nr. 0598-491422.

Het jubileumboek is bij ’t Keerpunt te koop voor € 10,-.